Doğrul: Hünnap Şifa Kaynağı

Halil Doğrul - Güzelhisar - Akyurt

Halil Doğrul - Güzelhisar - Akyurt

Güzelhisar Mahallesi’nden Halil Doğrul, hünnap ağacının çok zor yetiştiğini, Türkiye genelinde sadece 14 tane bulunduğunu belirterek, Hünnap’ın şifa kaynağı olduğunu söyledi.

Hz. Adem’in ağacı
Ülkemizde ender bulunan ve yaygınlaştırılması için projeler geliştirilen Hünnap Ağacı hakkında bilgi veren Halil Doğrul, “Yetiştirilmesi oldukça zor olan Hünnap ağacına çocuklarıma bakar gibi bakıyorum. Bahçe işlerine olan merağım ve ilgim nedeniyle yetiştirilmesi her ne kadar zor olsada Hünnap Ağacını kendi bahçemde yetiştirmeye başladım. Tarım uzmanları tarafından ülkenin çeşitli yerlerinde sınırlıda olsa yetiştirilmeye çalışılan Hünnap Ağacının bahçemde bulunuyor olması benim için bir mutluluk kaynağı” dedi. Hazreti Adem’in ağacı olarak bilinen ve tabiatta çok nadir bulunan hünnap ağacının içerisinde şeker, müsilaj, tanen, petkin ve C vitamini mevcut olduğunu belirten Halil Doğrul hünnabın meyvelerinin göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, kanı temizleme özelliği yanı sıra müshil olarak da etkili olduğunu söyledi.

Altın kadar değerli
Hünnap ağacının yetiştiğinde ortalama 75-100 kg. meyve verdiğini söyleyen Doğrul, kilogramının ise 80 YTL’den alıcı bulduğunu söyledi. Bu kadar pahalı olmasının nedenini şifalı olması ve ender bulunmasına bağlayan Doğrul, “hünnap meyvelerinin suyu çıkartılıp, kekik suyu ile karıştırılarak kalp hastalıkları ve damar hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor. Hünnap ağacının yaygınlaştırılması için elimden geleni yapıyorum, bu nedenle elimde bulunan Hünnap ağaçlarına özenle bakıyorum.” Diye konuştu.

Geleneksel tıpta kullanılıyor
Vikipedi, “Özgür Ansiklopedi”den alıntı;
Hünnap (Ziziphus zizyphus), Rhamnaceae (cehrigiller) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç. Çigde ya da Ünnap da denmektedir.

Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklügündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kişim) sarı renkli ve tatlı lezzetlidir. Ünnap da denilir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabanî olarak da bulunur.

Kuzey Afrika ve Suriye’den Hindistan’a ve Çin’e yayıldığı düşünülmektedir. Ağaç birçok iklime uyum sağlamakla birlikte, iyi meyve vermesi için sıcak yazlara ihtiyaç duymaktadır. Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulunmaktadır. Ayrıca Doğu Karadenizde ve özellikle Çoruh Vadisi Havzasında değişik türleri görülmektedir.

Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı (eksopolisakkarid) maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.

4 Yorum

  1. Ben Şanlıurfa’nın kısas köyünden bizim annep değiğimiz ağaç daha sonda hünnap mış bu ağaç yalnız köyde değil bilki şanlıurfa da tek bir ağaçtı biz ondan çok faydalanırdık ancak ağaçın yaşlı olması nedeniyle kuruduğundan kesmek zorunda kaldık ama ağacın ne kadar değerli olduğunu sonradan öğrendik. bu ağacın fidanını nereden bulabiliriz.

    Beğen

  2. hünnap ağacı fidanının bizde sayısı belli değil türkiyedede tek olduğumuz söylenir yani bulunduğum kasaba hünnapın ana vatanı diyebilirim biz her yıl 5000 ne yakın belki daha fazla fidanını üretiyoruz ve hünnapı bütün türkiyeye tanıtmak istiyoruz hünnap denizlinin çivril ilçesine bağlı gümüşsu kasabasındadır fidan ve ağaçlarımız doğal zeytin büyüklüğünde şifalı hünnaplardandır eğer bunları görmek ve merak eden olursa mail adresime yazabilir yada ulaşabilir ally20_20@hotmail.com 0 539 684 61 25

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.