Yıkabiliyorsa Yıksın!

Ankara Büyükşehir belediyesi başkanı Melih Gökçek ve ODTÜ Rektörü Ural Akbulut

Ankara Büyükşehir belediyesi başkanı Melih Gökçek ve ODTÜ Rektörü Ural Akbulut

Kısa bir süre önce ODTÜ rektörü Ural Akbulut ile Ankara’nın içme suyundaki Arsenik miktarı konusunda kıyasıya bir tartışma yaşayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kampüsü’ndeki bazıları çeyrek asırdır bulunan 45 bina için “uygulama imar planı, yapı ruhsatı ve iskan belgesi bulunmadığı” gerekçesiyle 1 milyon 800 bin YTL para cezası kesti. Belediye, kaçak yapıların mevzuata uygun hale getirilmemesi durumunda yıkılmasına karar verdi. ODTÜ Rektörü Akbulut da “Yıkabiliyorsa gelsin yıksın. Melih Gökçek kaç yıllık başkan. Bu üniversite 50 yıllık bir üniversite” diyerek resti çekti.

Sudan ruhsat kavgasına
Türkiye’nin en saygın üniversitelerinden biri olan ODTÜ ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasındaki ‘arsenikli su’ kavgası, yeni bir boyuta taşındı. Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyundaki arsenik miktarı konusunda yayınladığı bir analiz raporunun ODTÜ tarafından hazırlandığını duyurmuş, ODTÜ böyle bir rapor hazırlamadığını duyurarak Belediye ile karşı karşıya gelmişti. Bu tartışmanın üzerinden çok geçmeden Büyükşehir Belediyesi 50 yıllık geçmişe sahip ODTÜ Kampusundaki binaların, ‘Ruhsatsız yapılaşmalar konusunda kötü örnek teşkil ettiklerini, plansız, imar mevzuatını hiçe sayarak bina yaptıkları hakkında şikayetler üzerine yapılan inceleme sonucunda İmar Kanunu’na göre, onaylı uygulama imar planı, parselasyon planları, mimari proje onayları ve yapı ruhsatlarına rastlanılmadığını’ duyurdu.

‘Yıkarız’ tehdidi
Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ’deki kaçak yapılarla ilgili yapı tatil tutanağının düzenlendiğini ve Çankaya Belediyesi ile ODTÜ Rektörlüğüne tebliğ edildiğini belirterek, kaçak yapıların mühürlenmesinin ardından ODTÜ Rektörlüğüne söz konusu aykırılıkların giderilmesi için süre verildiği halde herhangi bir girişimde bulunulmadığını iddia etti. Büyükşehir Belediyesi, İmar kanununa aykırılıkların giderilmemesi halinde ODTÜ’deki 45 binanın yıkılacağını açıklandı. Kaçak olduğu belirtilen 45 bina arasında, Rektörlük Binası, Kültür ve Kongre Merkezi, Kütüphane, Öğrenci Yurtları ve birçok mühendislik bölüm binası da bulunuyor.

Akbulut tepkili: Yıkabiliyorsa yıksın
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ise belediyenin kararına tepki göstererek, “Melih Gökçek kaç yıllık başkan? Bu üniversite 50 yıllık bir üniversite. Binalar burada, gelip yıkabiliyorlarsa yıksınlar. Ben bekliyor olacağım” dedi. Akbulut, üniversitenin imar sorununu şöyle açıkladı:

“Üniversite kurulduğundan beri durum aynı. 90’lı yılların başında imar sorununa el atılmış ve 1/25 binlik plan yaptırılmış. Daha sonra 1/5000’lik planı da yaptırdık ve bu planları Büyükşehir Belediyesi onayladı. 1/1000’lik planı Çankaya Belediyesi’nden bu ay içinde alacaktık. Büyükşehir Belediyesi yasalardaki açıktan yararlanarak olaya el attı ve Çankaya Belediyesi’nden önce davrandı. Yasaya göre, belediyeler İmar planı verince belli bir oranda arsa alabilir. Örneğin şahsa ait imarsız bir araziyse belediye payını alır. Ama burası kamu malı rant falan alamaz. Çünkü bu araziye yapılan binaların rantı olmaz, kamu malıdır. Buradaki bütün binalar Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait. Bu kampusun yüzde 85’i de orman arasizi, hiçkimse bir çivi bile çakamaz. Kampusun yüzde 88’lik bölümü de SİT alanı olarak kabul edildi. Tüm bunlara rağmen, kampuse belediye göz dikti, villa yapma hayalindeler. Cezaya itiraz edip dava açacağız.”

İŞTE YIKILACAK YERLER
Büyükşehir’den yapılan açıklamaya göre, 3194 sayılı kanunun 32. maddesi gereğince mühürleme işlemi yapılan ve her birisi için 40 bin YTL para cezası uygulanan yapılar şöyle:

“Mimarlık, Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Eğitim Fakülteleri, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümleri, Enstitüler, Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Rektörlük Binası, Yemekhane, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Kent Konukevi, ODTÜ Doğu Lojmanları, ODTÜ Batı Lojmanları, Alışveriş Merkezi, Öğrenci Yurtları, Öğrenci Konukevi, Spor Merkezi, Açık ve Kapalı Yüzme Havuzu, Spor Salonu, Mimarlık Amfisi, ODTÜ Kreş, ODTÜ Üçlü Amfi, Sağlık Merkezi, Mikrobiyoloji ve Biyokimya Laboratuvarı, Petrol Araştırma Merkezi, ODTÜ Kütüphane, Arkeoloji Müzesi, İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı, ODTÜ Yaşam Merkezi, Baraka Spor Salonu, ODTÜ Rasathanesi.”

ODTÜ’NÜN TARİHÇESİ
Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek üzere 15 Kasım 1956’da “Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü” adıyla eğitime başlayan üniversite, Türk yüksek öğrenim sistemine birçok yenilik getirdi.

Çağdaş eğitimin öncüsü olan ODTÜ, ilk yıllarını Kızılay’da Müdafaa Caddesi’nde Emekli Sandığına ait küçük bir bina ile TBMM arkasında bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963 yılında bugünkü yerine taşındı.
İlk olarak 1956’da Mimarlık Bölümü öğretime açıldı. 1957 Şubat döneminde de Makine Mühendisliği Bölümünde öğretime başlandı. 1957-1958 öğretim yılı başında mimarlık, mühendislik ve idari bilimler fakülteleri kuruldu. 1959 yılında da Fen Edebiyat Fakültesinin kuruluşu tamamlandı. Eğitim Fakültesi ise 1982 yılında öğretime başladı.

ODTÜ’de, 47 lisans programının yürütüldüğü 5 fakülte, 750 öğretim üyesi, 400 öğretim görevlisi, bin 400’den fazla araştırma görevlisi, 21 bini aşkın öğrenci bulunuyor. Üniversiteden bugüne kadar mezun olanların sayısı ise 80 bini aşıyor.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.